Rakentamisen elinkaaressa myös purkamisella on merkitystä

11.11.2018

Mitä sinä tekisit kiertotalouden edistämiseksi rakentamisessa, jos olisit ympäristöministeri? Tämä kysymyksen esitti ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ympäristöministeriön järjestämillä Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivillä marraskuun alussa. Päivät tarjosivat monipuolisen kattauksen ajankohtaisiin asioihin rakentamisen säädösohjauksen kehityksestä ja meneillään olevista kiertotaloushankkeista. Ensimmäisenä päivänä keskityttiin rakentamisen materiaalitehokkuuteen ja toisena kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloussprinttiin.

Rakentamisen, jätteiden ja kemikaalilainsäädännön rajapinnoista oli puhumassa Rakennusteollisuus RT ry:n Ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, etteikö kiertotalouden edistämiselle olisi runsaasti esteitä - Pekan nostoista Komission selvityksestä lainsäädännöllisistä esteistä kiertotaloudelle jäi erityisen ajankohtaisena mieleen "Legislations that conflict each other because they represent conflicting values". Purkamisen jätteiden hyödyntämisessä - on kyse sitten uudelleenkäytöstä tai jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa - on pitkälti kyse juuri tästä esteestä. Kun toisaalla yritetään edistää uudelleenkäyttöä ja kierrätystä, toisaalla tulevat vastaan uusiomateriaaleihin kohdistuvat ympäristö- ja muut vaatimukset.

Tilaisuudessa pidettiin myös RANTA-hankkeen, rakentamisen kiertotalous kunnissa, loppuseminaari. Hanke jatkuu vielä vuoden alkuun, ja muutamia tuloksia on tulossa, vaikka hankkeen loppuraportti jo julkaistiinkin tilaisuudessa. Hienoa on, että useammat hankkeet ovat tehneet hyvää yhteistyötä. @Katja Lehtonen Ytekki Oy:stä on tehnyt kuluvan vuoden aikana Purkuopasta ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Infra ry:n, Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP ry:n ja FDA Suomen Purkuliikkeiden Liitto ry:n rahoittamana. Molempien hankkeiden yhteistyössä laaditaan vielä vuoden vaihteen aikana Purkutöiden hankintaopasta julkisiin hankintoihin. Hienoa, että olen saanut olla näissä kaikissa mukana.

Myös jälkimmäiselle seminaaripäivälle riitti paljon mielenkiintoisia aiheita, mutta omassa mielessäni pankin räjäytti Niina Pussisen tarina Amsterdamin raaka-ainepankista. Esitys oli ainoa, josta en tehnyt edes muistiinpanoja, koska se vei mennessään. Mielessä heräsi kysymyksiä - mitä, jos oikeasti voisimme muuttaa ajattelutapojamme näin radikaalisti ja tulevaisuudessa nämä eivät olisi vain yksittäisiä esimerkkejä vaan tapa toimia? Niinan edustama pankki ABN AMRO on testannut omassa pääkonttorissaan kiertotalouden rajoja. Lyhyesti: Rethink & Reconnect, Reduse, Reuse, Recycle muodostavat uuden kiertotalousliikeen.

Seminaarin materiaalit ovat ladattavissa ympäristöministeriön sivuilla

Ministerin esittämään kysymykseen jätin itse parikin ideaa päivän aikana. Ota yhteyttä, jos tarvitset tukea purkusektorin materiaalivirtojen, jätehuollon tai toimintatapojen kehittämiseen!

03.01.2020Wintolle BUILD-lehden huomionosoitus
14.11.2019Ajatuksia purkualan koulutuksesta
25.10.2019World Demolition Summit - purkutyötä maailmalla!
10.06.2019Hämeen liitto selvitti maakunnan kiertotaloustoimijoita
07.05.2019Selvitys rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämisestä julkaistu
16.02.2019Kierrätyksen edistäminen on osa kiertotaloutta
30.01.2019Winto selvittää rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämistä
09.12.2018Kierrätyksen tehostamiseksi tarvitaan toimivaa jätemäärien seurantaa
25.11.2018Yhdyskuntajätehuollon vastuunjakoon muutoksia
11.11.2018Rakentamisen elinkaaressa myös purkamisella on merkitystä

Siirry arkistoon »