Mikä ihmeen Winto?

07.10.2018

Forssan Lehti kirjoitti yrityksestä ja sen perustajasta henkilöjutun. Koska jutun pääsee linkistä lukemaan vain tilaajatunnuksilla, tässä itse kirjoitus toimittaja Petri Ojasen kirjoittamana.

___________________________________________________________________________________

Forssalaisella Riikka Kinnusella on monta rautaa tulessa – Oma uusi yritys, romukauppiaiden liiton toiminnanjohtajuus ja päälle Forssan Yrittäjien puheenjohtajuus

Forssalainen Riikka Kinnunen aloitti syyskuussa perustamansa yrityksen pyörittämisen ja toimimisen Suomen Romukauppiaiden Liiton toiminnanjohtajana. Ensi vuonna odottaa Forssan Yrittäjien puheenjohtajuus. Hän nauraa olevansa hyvä innostumaan ja huono sanomaan ei luottamustehtäville.

Suomen Romukauppiaiden Liiton toiminnanjohtajaksi Riikka Kinnunen houkuteltiin Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:stä, jossa hän oli työskennellyt asiantuntijana reilut neljä vuotta.

Hän ehti torjua romukauppiaiden ensimmäisen lähestymisen, mutta sitten mahdollisuus alkoi kiehtoa. Häntä on koukuttanut ajatus ryhtyä yrittäjäksi, ennen kuin täyttää muutaman vuoden päästä 50 vuotta. Se sopi yhteen osa-aikaisen toiminnanjohtajuuden kanssa.

Paluu töihin Forssaan voitti työmatkakulkemisen Helsinkiin. Kahden minuutin työmatka pyörällä Kalliomäestä Forssan Yrityskehityksen vuokratoimistoon on aivan toista kuin neljän tunnin päivittäinen istuminen bussissa.

Hoppua on riittänyt. Riikka Kinnusen on pitänyt syventyä romualaan oman yrityksen alkukiireiden lisäksi.

– Vaikka olen jätealalla toiminut 20 vuotta, tämä sektori on ollut vähän vieraampi.

Suomen Romukauppiaiden Liitto toimii maan romu- ja jäteraaka-ainekauppiaiden yhdistäjänä, edunvalvojana sekä ammatillisen kehityksen että verkostoitumisen edistäjänä. Jäsenyrityksiä on yli sata.

Kinnusen etuna edunvalvontatyössä on laaja kontaktiverkosto ympäristönhuoltoalalta ja sen toimijoista. YTP:tä ennen hän toimi Lassila & Tikanojalla useissa eri tehtävissä 13 vuoden aikana. Tätä ennen hän oli puolustusvoimien palveluksessa laatimassa ympäristöohjelmia.

Filosofian maisteriksi hän valmistui pääaineenaan maantiede ja sivuaineenaan ympäristönsuojelu. Forssassa Riikka Kinnunen asuu jo toistamiseen ja Kalliomäessä perhe on viihtynyt vuodesta 2006.

– Olen tykännyt Forssasta niin paljon, että jätin hyvän työpaikan Helsingissä.

Forssan Yrittäjien puheenjohtajuuteen Riikka Kinnunen ennättää perehtyä enemmän loppuvuoden aikana, jolloin hän tapaa esimerkiksi seudun muiden yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajat. Hän työskentelee Forssan Yrittäjien edustajana myös Hämeen Yrittäjien hallituksessa.

Hän suostui yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi kylmiltään, mutta omaa toisaalta kokemusta uuden yrityksen perustamisesta. Verkostokumppanina yrittäjäjärjestö sekä moni paikallisista yrittäjistä on käynyt jo aiemmin tutuksi.

– Ihan jännityksellä odotan tulevaa.

Forssan Yrittäjien tuttua toimintaa ja tapahtumia Kinnunen ei lähde mestaroimaan. Vahvuudekseen hän laskee vaikuttamisen ulospäin. Hän pyrkii myös edelleen vahvistamaan yhteistyötä alueen yrittäjäyhdistysten kanssa.

Hän on myös Forssan vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen varavaltuutettu. Hän on toiminut aiemmin myös Forssan Jalkapalloklubissa viisi vuotta puheenjohtajana. [FL]

MIKÄ IHMEEN WINTO?

Riikka Kinnunen sai loppukesästä taistella oman, uuden yrityksensä nimen kanssa.

– Yrityksen nimen keksiminenhän on järkyttävän vaikeaa, hän naurahtaa.

Tuttavayrittäjät kertoivat hyödyntäneensä omien lasten nimiä. Riikka Kinnusen perheessä lasten perustavallisista nimistä ei löytynyt inspiraatiota. Sitten mieleen tuli vuonna 2005 edesmennyt isä Into, ja mies ehdotti eteen tuplaveetä merkkaamaan yrityksen toimialaan kuuluvaa sanaa waste eli jäte.

Ytimekkään Winton rekisteröiminen ei kuitenkaan onnistunut, kun eteläisestä Euroopasta löytyi nimelle varatut tavaramerkit. Ei käynyt edes Winto Suomi.

Uudessa kriisissä apu löytyi läheltä. Johanna Talikainen vinkkasi laittamaan englanniksi perään vain jotain lisäkettä tyyliin Winto Better World. Se meni läpi.

Kinnunen kuvaa yhtiön nimeä kaikessa ylevyydessään ihan alaan sopivaksi ja itselle merkitykselliseksi.

Winto harjoittaa ympäristökonsultointia tarjoten palveluita jätteidenkäsittelyketjussa eri toimijoille. Tavoitteena on myös alan koulutustoiminnan kehittäminen. Kinnunen ei lähde tekemään nimeä markkinoimalla vaan hyödyntää toiminnassa olemassa olevia verkostojaan.

Winto aloittaa yhden naisen yrityksenä, muttei mieli sellaiseksi jäädä.

10.06.2019Hämeen liitto selvitti maakunnan kiertotaloustoimijoita
07.05.2019Selvitys rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämisestä julkaistu
16.02.2019Kierrätyksen edistäminen on osa kiertotaloutta
30.01.2019Winto selvittää rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämistä
09.12.2018Kierrätyksen tehostamiseksi tarvitaan toimivaa jätemäärien seurantaa
25.11.2018Yhdyskuntajätehuollon vastuunjakoon muutoksia
11.11.2018Rakentamisen elinkaaressa myös purkamisella on merkitystä
07.10.2018Mikä ihmeen Winto?