Ajatuksia purkualan koulutuksesta

14.11.2019

Matka Bostoniin pääsi työlistalleni tavattuani Washingtonissa purkualan järjestön NDA:n toimitusjohtajan Jeff Lambertin. Halusin tuoda ajatuksia Suomen Purkuliikkeiden liitto FDA:n toimintaan sekä jäsenpalveluihin. NDA on koonnut purkualalle purkutyön arvioinnista, kustannusseurannasta, projektijohtamisesta ja riskienhallinnasta koostuvan koulutuskokonaisuuden. Yhteensä koulutusten kesto on 5 päivää, ja ne suoritettuaan osallistuja saa todistuksen purkutyön hallinnasta. Päätin osallistua riskienhallinta -koulutukseen päästäkseni kiinni koulutusmallista.

“The Education Committee is leading the way in developing talent in the demolition industry.  From safety to project management, planning to operations we continue to develop and offer courses that will benefit small and large companies, whether they are owners, engineers or contractors."
- Steve Schwartz, 2020 Education Committee Chairperson NDA

Suomessa purkualan koulutus on käytännössä purkualan yritysten vastuulla – ammatillinen koulutus keskittyy rakentamiseen, eikä alalle ole saatu järjestelmällistä omaa koulutusta. Olisikin tärkeää rakentaa Suomeen oma purkualan koulutus – asia on tärkeä alan yleisen arvostuksen, työturvallisuuden ja myös kiertotalouden toteutumisen kannalta. Yhdysvalloissa kiertotalous ei ole mukana koulutusten keskiössä, mutta Suomessa sen on mahdollista olla. Vaikka purkuhankkeessa kiertotalous käytännössä keskittyy jätehuoltoon ja sen etusijajärjestyksen mukaiseen toteutukseen, asia ei ole merkityksetön.

Suomessa ympäristöministeriö onkin määrätietoisesti edistänyt kiertotalouteen ja resurssitehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä rakentamisen ohjauksessa. Ympäristöministeriön uudet oppaat Purkutyöt- opas teettäjälle ja tekijälle, Purkukartoitus - opas laatijalle sekä Kiertotalous julkisissa purkuhankkeissa - hankintaopas osaltaan tukevat kiertotalouden periaatteita purkutöissä. Nyt tarvitaan nimenomaan koulutusta, jotta purkutöitä tilataan ja toteutetaan kestävästi.

Kiertotalouden periaatteet tulisi kuitenkin sitoa purkutyön muuhun koulutukseen kiinteänä osana. Materiaalien ja rakennusosien uudelleenkäytön ja kierrätyksen tehostaminen ovat sidoksissa purkutyössä tehtäviin ratkaisuihin hankesuunnittelusta toteutukseen asti. Koulutussuunnittelua on jo käynnistelty yhdessä Kiinkon kanssa – ensi viikolla olevassa seminaarissa tätä päästään myös esittelemään. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Purkuliikkeiden liiton ja Raklin kanssa.

Riikka Kinnunen, Winto Better World Oy

Winto on asiantuntijasi kiertotalouteen liittyvissä kehitystehtävissä ja koulutuksessa. 

03.01.2020Wintolle BUILD-lehden huomionosoitus
14.11.2019Ajatuksia purkualan koulutuksesta
25.10.2019World Demolition Summit - purkutyötä maailmalla!
10.06.2019Hämeen liitto selvitti maakunnan kiertotaloustoimijoita
07.05.2019Selvitys rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämisestä julkaistu
16.02.2019Kierrätyksen edistäminen on osa kiertotaloutta
30.01.2019Winto selvittää rakennus- ja purkumateriaalien tietokantojen kehittämistä
09.12.2018Kierrätyksen tehostamiseksi tarvitaan toimivaa jätemäärien seurantaa
25.11.2018Yhdyskuntajätehuollon vastuunjakoon muutoksia
11.11.2018Rakentamisen elinkaaressa myös purkamisella on merkitystä

Siirry arkistoon »